7. februar 2010

1 kommentarer

minutters læsetid

  • Forside
  • /
  • Blog
  • /
  • Kødklister – det ultimative knæfald for industrien

FremtidsbøfferDe seneste dage har der været en voldsom diskussion i pressen af det såkaldte kødklister, et tilsætningsstof, som man netop nu er ved at tillade brugen af i hele EU. Tilsætningsstoffet, et enzym ved navn thrombin, er en slags klister, der kan bruges til at sætte små kødstykker sammen og få det til at ligne en steg, en bøf eller lignende. Enzymet vil gøre det muligt for kødproducenter at få mere ud af kødet i deres produktion. Eneste krav til brugen er, at det skal stå på emballagen, at man har anvendt thrombin i fremstillingen.

Du må ikke snyde dig selv for at se en kort film (22 sekunder), der kort viser, hvordan processen foregår, og hvordan man kan forvandle bitte små stykker kød til en lækker bøf. Filmen er lavet af en producent af de maskiner, der kan lave kødstumper om til bøffer m.v. ved hjælp af kødklister og er altså en reklame for den pågældende maskine og for kødklister.  På billedet her til højre kan du også se et eksempel på sammenklistret kød. Du synes måske, det ligner en bøf, men det er det ikke.

Der findes næppe en forbruger i hele EU, der synes, at den form for kød er lækkert, så hvorfor skal vi overhovedet diskutere, om man må bruge det pågældende enzym? Hvem skulle have lyst til at proppe noget så gennemført ulækkert i sin mund? Det må da vist være det ultimative knæfald for industrien, da muligheden for at bruge kødklister ganske sikkert ikke har været et forbrugerønske.

Der synes at være enighed om, at kødklisteret er forholdsvis ufarligt, men det har jo ikke noget som helst med at gøre, om vi forbrugere kan føle os trygge. Det er mere et spørgsmål om, hvor meget vi egentlig skal finde os i. Hvor ringe fødevarer vil vi acceptere, og hvornår tør vores politikere sige nej til fødevareindustriens ønsker. Egentlig er det jo så simpelt som folketingsmedlem Pia Olsen Dyhr, har udtalt:

Som forbruger må man kunne forvente, at et stykke kød er et reelt stykke kød udskåret fra et dyr…punktum. At tillade producenterne at klippe og klistre kødstykker sammen sænker fødevarekvaliteten ned på et helt uacceptabelt niveau, som vi i SF under ingen omstændigheden kan eller vil være med til. Og hvorfor? kan man så spørge. Hvorfor ønsker regeringen ikke at sikre danskerne en høj fødevarekvalitet. Hvorfor vil de give industrien mulighed for at lege december -klippe – klistre – dag med vores fødevarer?

Jeg kunne ikke være mere enig.

Forsvarerne for at tillade kødklisteret siger sikkert, at dem der ikke ønsker det jo bare kan lade være med at købe det. Men det er jo som vi alle ved en sandhed med modifikationer. Erfaringen viser, at den slags ikke ligefrem er noget, der bliver skiltet særligt tydeligt med. Det bliver gemt af vejen i en deklaration med et eller andet E-nummer eller lignende. Det er f.eks. ikke lang tid siden vi lærte, at betegnelsen ”neutralmarineret” dækker over, at man har taget et stykke fersk kylling og pumpet det med vand, og det syntes fødevare(industri)ministeren ikke var et vildledende udtryk.

Nu er dette ikke en politisk blog, men man kan undre sig over, hvordan ministeren på området, Eva Kjer Hansen gang på gang i den grad demonstrerer, hvor langt ude af trit med befolkningen og dermed vælgerne hun er. For kort tid siden var det de neutralmarinerede kyllinger hun forsvarede, inden da var det GDA-mærkningen, og denne gang er det altså vedtagelsen af kødklister hun (og resten af regeringen) prøvede at liste igennem Folketinget, heldigvis uden succes. En ting er sikkert, Eva Kjer Hansen er ikke forbrugernes minister. Hun er industriens minister.

Skriv en kommentar

Din e-mail adresse bliver ikke offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *

  1. Restauranter fortæller ikke at din bøf er blevet manipuleret af kød fra, måske tre forskellige kvaliteter kød fra koen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

relaterede indlæg