​​​​Muldyr

Et traditionelt muldyr”Mine damer og herrer. Søger De en mulighed for at tjene penge? Vi tilbyder Dem at tjene lige så mange penge, som De vil, hurtigt og uden ekstra indsats. De skal bruge en bankkonto og 2-3 timers fritid om dagen.”

Det lyder næsten for godt til at være sandt. Og det er det også. Der er tale om et forsøg på svindel, og ikke bare svindel, hvor du kan tabe mange penge, men hvor du også risikerer at komme i fængsel.

Se nedenfor, hvad det går ud på.

Hvad er et muldyr?

Et muldyr (på engelsk ”money mule”) er en person, som (måske uden selv at være klar over det) lader sig hyre til at hvidvaske penge for it-kriminelle. Et muldyr svarer til en narkokurer inden for narkoverdenen. En person der tjener penge på at smugle, narkoen er bare skiftet ud med penge.

Narkokurerer og muldyr har to ting til fælles. De lader sig typisk lokke til at medvirke, fordi de mangler penge, og det er altid dem, der bliver fanget af politiet, mens bagmændene slipper væk.

Behovet for muldyr opstår, fordi it-kriminelle har behov for hjælp til at hvidvaske penge fra netbankindbrud og anden internetsvindel. Derfor lokker de almindelige mennesker til at fungere som muldyr, der skal modtage penge og sende dem videre til anonyme modtagere.

Ved denne form for svindel risikerer du ikke alene at tabe penge, du medvirker også til kriminalitet og risikerer derfor at komme i fængsel.

Mange af disse forsøg på at lokke dig ud i kriminalitet er forholdsvis lette at gennemskue, mens andre er ganske professionelt skruet sammen. Så det kan somme tider være svært at gennemskue, hvad der er sandt og hvad der er falsk.

Hvordan foregår muldyrsvindel?

Behovet for muldyr opstår som nævnt ovenfor fordi it-kriminelle har brug for at hvidvaske penge fra it-kriminalitet. De har derfor brug for godtroende almindelige mennesker til at hjælpe dem med at få pengene sikkert af vejen.

Muldyr bliver typisk rekrutteret via en spammail-kampagne, men du kan også støde på dem i forskellige debatfora på nettet, eller det kan være, de har fundet din jobansøgning/dit CV på en jobportal på nettet og kontakter dig på den baggrund.

Svindlen bliver solgt som et attraktivt arbejd-hjemmefra tilbud, en mulighed for at tjene mange penge uden den store indsats. Svindlerne spiller på folks grådighed og på at folk måske er i økonomisk knibe eller på anden måde i desperat pengemangel.

E-mailen kan være på dansk eller engelsk. Ofte vil den være ret primitivt udført, men den kan også se ganske professionel ud. ”Jobtilbuddet” går typisk ud på:

  • at du slet ikke behøver nogen erfaring for at få jobbet
  • at du blot skal hjælpe med at overføre penge til udlandet ved at lade penge gå ind på en konto tilhørende dig, enten en du har i forvejen eller en du opretter specielt til formålet, hvorefter du så sender penge videre til din ”arbejdsgiver”
  • at du kan beholde 10-20 % af de penge, der går ind på din konto

For hver 10.000 kr., der går ind på din konto, kan du altså beholde mellem 1.000 og 2.000 kr. Dejligt enkelt. Og særdeles lukrativt. Især når det eneste, du skal gøre, er at modtage og videresende penge.

I ”tilbuddet” gøres der gerne et stort nummer ud af at gøre opmærksom på, at det hele er helt lovligt.
Det falske firma, som gerne vil benytte sig af din arbejdskraft vil måske påstå, at pengene kommer fra salg af varer via auktionssiden Ebay eller måske ”virksomhedens” egen netbutik, men at det af juridiske årsager er nødt til at have en konto i Danmark, at der er skattefordele forbundet med fremgangsmåden, eller at en national konto er nødvendig af hensyn til kundernes tillid til firmaet. Hvis kunderne kan se, at de skal betale til en konto i deres eget hjemland, vil de være mere tilbøjelige til at handle, er argumentet.

Se to typiske eksempler på muldyrsmail forklædt som falske jobtilbud:

Andre måder hvorpå svindlerne prøver at overbevise dig om seriøsiteten kan være ved at henvise dig til deres hjemmeside, som umiddelbart ser meget professionel ud. De bruger måske et firmanavn, som meget ligner et kendt firma, du har hørt om før. Og måske sender de dig en meget formelt udseende ansættelseskontrakt, hvor de beder dig oplyse en masse detaljer om dig selv og vedlægge dokumentation for hvem du er. Men intet af dette ændrer på, at det hele er svindel.

I virkeligheden stammer pengene fra netsvindel af den ene eller den anden slags. Det kan være penge, der kommer fra netbankindbrud, eller det kan være penge overført af andre almindelige forbrugere, der tror de har købt en vare på en internetauktion eller i en butik på nettet, men hvor de så bare aldrig modtager varerne, da også de er blevet udsat for et svindelnummer.

Og når du sender pengene videre til de kriminelle bagmænd, kan de hente pengene og forsvinde uden at være bange for at blive fundet, da du altid bliver bedt om at overføre pengene på en måde, så man ikke kan spore modtageren, typisk via Western Union, Money Gram eller lignende.

På denne måde er det kun dig, politiet kan finde frem til og ikke svindleren du videresender pengene til, som forbliver anonym.

Hvad sker der når svindlen bliver opdaget?

Svindlen går typisk godt et stykke tid, indtil kunderne begynder at klage over manglende levering af de varer, de har betalt for, eller indtil kortindehavere og netbankkunder finder ud af, at penge er blevet stjålet fra deres konti.

Da pengesporet stopper hos dig, og du dermed er det sidste led, politiet kan finde frem til, bliver det dig, der kommer til at sidde tilbage med problemerne, mens bagmændene går fri. Du risikerer både at få en straffesag på nakken og at blive mødt med erstatningskrav for de penge, du har modtaget og videresendt.

Når du bliver opdaget (og det bliver du), vil der formentlig ske det, at

  • dine bankkonti bliver spærret
  • de penge, du troede du havde tjent, bliver konfiskeret, fordi de jo stammer fra kriminalitet
  • du bliver muligvis pålagt at erstatte/tilbagebetale de penge, du allerede har videresendt
  • Du bliver muligvis straffet for hæleri, hvilket vil sige, at du i så fald i bedste fald får en bøde og ellers risikerer at komme i fængsel

Hvordan undgår du at blive et muldyr?

Hvis du vil undgå et blive et muldyr, er du for det første nødt til at sige til dig selv, at når noget lyder for godt til at være sandt, så er det for godt til at være sandt.

Der findes ikke et job, hvor du kan tjene en masse penge på at modtage penge på en konto og sende de fleste af pengene videre til en anden mod selv at beholde en procentdel af pengene. Hvis pengene stammede fra lovlige aktiviteter, ville de pågældende blot selv oprette konti, tilbyde kreditkortbetaling, overføre pengene o.s.v.

Hvis du stadig tror, at der kunne være tale om noget seriøst, så er her 3 advarselslamper, som bør få dig til at sige nej tak:
Hvis afsenderen henviser til en firmahjemmeside, så tjek hvornår hjemmesiden er oprettet. Det kan du f.eks. gøre på hjemmesiden who.is. Er hjemmesiden oprettet inden for de sidste par måneder kan det være et tegn på, at der er tale om et svindelnummer
Er den e-mail, du har modtaget, og den hjemmeside der eventuelt henvises til fuld af stavefejl og dårlig grammatik, så er det også typisk et tegn på, at der er noget galt
Skal du overføre pengene til din ”arbejdsgiver” via Western Union, Money Gram eller lignende, så er det det sikreste tegn på, at du er ved at begive dig ud i noget kriminelt, da årsagen til at du skal overføre pengene via disse systemer er, at modtageren ikke kan spores

Er du stadig i tvivl, så send mig en e-mail og lad mig kigge på det tilbud, du har modtaget.

Hvad skal du gøre, hvis du får et ”muldyrstilbud”?

Det bedste, du kan gøre, hvis du modtager et tilbud som dem der er beskrevet ovenfor, er at slette mailen. Du bliver ikke rig, men fattig af at svare på mailen, og der kommer heller ikke noget ud af at videresende mailen til myndighederne, som ikke har tid til den slags sager.

Kan man ikke få svindlen stoppet?

For at sige det pænt, så er decideret svindel på internettet nok ikke et område politiet prioriterer særlig højt.

Modtager du en henvendelse, hvori nogen prøver at overtale dig til at medvirke til muldyrsvindel, kan du godt melde sagen til politiet, som har pligt til at modtage anmeldelsen, men du skal nok ikke forvente, at de foretager nogen egentlig efterforskning.

I praksis er den eneste mulighed for at komme denne form for svindel til livs, at du blot lader være med at reagere på den slags mails. Er der ingen der reagerer på mailene, tjener afsenderne ingen penge, og så holder de op.

Har du spørgsmål?

Har du et spørgsmål, du ikke har fået svar på, eller synes du, der mangler noget i teksten ovenfor, så send mig en mail på kontakt@forbrugerbloggen.dk.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med

  1. Når noget er for godt til at være sandt, så bør man være ekstra opmærksom!
    Og det her er direkte farligt at lege med, da man risikerer at blive stemplet for livet, eller ender med en tur bag tremmer!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

​.