​​​​Clairvoyante

“Svar hurtigt, sagen er presserende! Blev du født mellem den 8. juni 1932 og den 26. november 1969?”

”Hvad ønsker du dig allermest i dit liv? Flere penge, mere kærlighed, mere lykke, en ny bil, at betale din gæld, komme ud at rejse, hjælpe nogen du holder af, bestå en vigtig eksamen eller vinde en prisopgave…”.

Sådan eller på lignende vis starter en reklame for en påstået spåkone/clairvoyant ofte. Men hvad går det nærmere ud på, og kan man stole på sådanne løfter? Se svaret nedenfor.

Hvad går det ud på?
Er det lovligt?
Hvad skal du gøre med reklamer og breve fra clairvoyante?
Hvordan slipper du for deres breve?
Hvem står bag?
Kan man ikke få dem stoppet?
Hvem er det, du skal passe på?
Links til andre, der advarer mod spåkonesvindel
Yderligere materiale
Har du spørgsmål?

Hvad går det ud på?

“Spåkoner” og –mænd som Marie France og Marcos von Ring lover dig i annoncer og personlige breve guld og grønne skove, hvis bare du udfylder og sender dem en kupon med dit navn og din adresse.  Andre kendte navne er Maria Duval og IFA Institut/Berthold von Graatz.

Det hele starter typisk med, at du får noget tilbudt gratis, en talisman, et horoskop, eller personlige lykketal. Og med i købet loves du ofte også både lykke, godt helbred og generel fremgang, du kan forbedre sit liv, og du vinder en stor lottogevinst.

Det vil typisk blive understreget, at det er helt gratis, du skal bare indsende en kupon med dit navn, din adresse og forskellige andre personlige oplysninger, f.eks. din fødselsdato.

Men reagerer du først på annoncen, kan du være sikker på, at du bliver bedt om at sende penge i det første brev, du modtager, og du kan være sikker på at modtage mange breve fremover, der alle forsøger at lokke penge ud af dig.

Selv om de breve, du modtager, er udformet så det skal se ud som om de er personlige og skrevet kun til dig, så tag ikke fejl. Der er tale om masseproducerede breve med det ene formål at lokke penge ud af dig. Og har de først fået fat på din adresse, kan du få svært ved at slippe for en masse breve fra dem fremover.

Der er tale om et svindelkoncept kendt verden over, et svindelkoncept som ofte ukendte udenlandske personer står bag. Svindlen har fundet sted i mange år og i mange lande. Annoncer og breve ser stort set ens ud i alle lande og spiller på folks håb og tro på overnaturlige kræfter. Svarer du ikke på de breve, du modtager, vil tonen i brevene ofte blive grovere, idet den falske spåkone så vil “forudse”, at der vil ske noget skidt i dit liv, hvis ikke du svarer.

Se eksempler på annoncer og breve fra Marie France, Marcos von Ring og IFA Institut og Forskningsanstalt.

Er det lovligt?

Nej. Forbrugermyndigheder i mange lande har fastslået, at det er ulovligt at prøve at narre forbrugerne på denne måde.

Den danske forbrugerombudsmand har udtalt, at annoncerne for spåkonerne efter Forbrugerombudsmandens opfattelse er vildledende og i strid med god markedsføringsskik, jf. markedsføringslovs § 3, stk.1, og § 1, idet annoncerne er udformet på en måde, så forbrugerne får opfattelsen af, at der er tale om et tilbud om gratis, personlige og individuelle ydelser i form af forudsigelser og gode råd, der bliver givet af en “berømt clairvoyant”, selv om ydelserne ikke er spor personlige, individuelle eller gratis, ligesom der ikke er en Marie France, en Maria Duval eller en anden “spåkone”, der står bag annoncerne og yder en reel clairvoyance.

Den danske forbrugerombudsmand skriver i øvrigt bl.a. sådan her på sin hjemmeside:
“De fiktive spåkoner tilbyder magiske talismaner og personlige råd gennem brevkorrespondance med forbrugerne. De magiske talismaner er imidlertid ikke mere magiske end et almindeligt stykke papir, og de “personlige råd” er nøjagtig ens – uanset hvem “spåkonen” skriver til. Det eneste magiske ved spåkonerne er deres evne til stadig at finde på nye påskud til at opkræve flere penge hos forbrugerne, som ønsker at finde lykken i livet. Forbrugerombudsmanden må stærkt fraråde forbrugerne at betale til spåkonerne, hvis virksomhed er det rene plattenslageri.”

Hvad skal du gøre med reklamer og breve fra clairvoyante?

Ser du en reklame for en spåkone, skal du lade være med at svare på den.
Du kan overveje at melde firmaet og det ugeblad, kuponhæfte eller lignende, der har bragt annoncen, til politiet eller til Forbrugerombudsmanden.

Modtager du et brev fra en spåkone, skal du lade være med at svare på det. Send aldrig penge. Sender du penge, er de tabt. Der er ingen, der hjælper dig med at få dine penge tilbage, når du opdager, at du er blevet snydt.

Hvordan slipper du for deres breve?

Hvis du først én gang er begyndt at modtage fra Marcos von Ring, IFA Institut eller lignende, kan du godt forberede dig på en lind strøm af breve fremover, der alle prøver på at få dig til at sende penge.

Hvis du gerne vil være fri for at modtage brevene, kan du sende et brev til den adresse, der oplyses i de breve, du modtager. I brevet skriver du blot, at du ikke ønsker at modtage deres breve fremover. Hvis de så alligevel sender dig flere breve, overtræder de markedsføringslovens § 6. Så kan du melde dem til politiet, hvorefter de kan straffes med en bøde.

Jeg har lavet en skabelon til et brev, du kan bruge. Send det med almindeligt brev, eller endnu bedre via e-mail, hvis du kender afsenders e-mail adresse.

Hent brevskabelonen i PDF-format eller i Word-format.

Hvem står bag?

Det er uvist, hvem der står bag, men det er formentlig udenlandske kriminelle. De opererer typisk via postboksadresser og har sjældent en officiel fysisk firmaadresse. Meget tyder imidlertid på, at det er samme bagmand der står bag alle de 3 falske clairvoyante, der opererer i Danmark for tiden, Marie France, Marcos von Ring og IFA Institut of Forskningsanstalt. Jeg modtager breve fra alle 3, og sjovt nok fremgår det samme kundenummer af alle brevene, ligesom de alle indeholder de samme stavefejl i min adresse.

Kan man ikke få dem stoppet?

Man har ikke indtryk af, at det er et område, politi og forbrugermyndigheder prioriterer særlig højt, men med mellemrum bliver der gjort forsøg på at komme nogle af spåkonerne til livs. For nogle år siden lavede de nordiske forbrugerombudsmænd således et fælles initiativ mod den på det tidspunkt mest markedsførte spåkone i Norden, Maria Duval.

Desværre er der også en række danske virksomheder, der tjener på at bringe reklamerne for spåkonerne i deres ugeblade og kuponhæfter. Tilbage i 2005 lovede en række aviser og kuponhæfteudgivere ellers Forbrugerombudsmanden, at de ikke ville bringe den slags annoncer fremover, men det har de tilsyneladende glemt igen, eller også er nye kommet til, for i dag bringer såvel Aller Press som Egmont Magasiner og andre udgivere de claivoyantes annoncer. Og de tager sig godt betalt for det. En annonce i et af de store kuponhæfter koster omkring 200.000 kr. og f.eks. den clairvoyante Marcos von Ring har allerede brugt over en halv million kr. på annoncering i Danmark (hvis man lægger listepriserne til grund).

At et firma er villig til at bruge så mange penge på markedsføring viser jo noget om, hvor mange penge der formentlig er i denne form for fup-markedsføring. Rigtig mange forbrugere skal narres bare for at få annonceringsomkostningerne hjem. Men det må firmaet jo have vurderet kunne lade sig gøre, for ellers ville det jo være en dårlig forretning at indrykke annoncerne.

I praksis er der nok 3 måder at begrænse svindlen på:

 • At politi og forbrugermyndigheder griber ind og får stoppet aktiviteterne og straffet mændene bag. I realiteten virker dette ikke, da området ikke prioriteres af myndighederne
 • At danske virksomheder lader være med at viderebringe annoncerne så ingen lader sig friste. Tilsyneladende er der imidlertid for mange penge i at bringe annoncerne til at virksomhederne selv vil sige nej, så her er der igen brug for, at myndighederne skrider ind
 • At alle dem der ser annoncerne lader være med at reagere på dem. Det må nok siges i praksis at være den eneste måde at stoppe svindlerne på. Er der ingen der reagerer på deres reklamer, tjener de ingen penge, og så holder de op

Hvem er det, du skal passe på?

Forbrugerbloggen.dk har kendskab til følgende spåkoner, der markedsfører sig i Danmark:

Kender du andre clairvoyante, der bør nævnes her, eller har du modtaget breve, som du ikke kan finde her på siden, så send gerne en mail og fortæl mig om det.

Links til andre, der advarer mod spåkonesvindel

Yderligere materiale

Har du spørgsmål?

Har du et spørgsmål, du ikke har fået svar på, eller synes du, der mangler noget i teksten ovenfor, så send mig en mail på kontakt@forbrugerbloggen.dk.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med

 1. jeg sendte en mail hvor jeg truede med politianmeldelse og advokat og det hjalp
  Sende den 10 gange i 2 dage og modtog en undskylning og et løfte om at jeg blev slettet fra deres liste.
  torben

 2. Jeg har i dag modtaget en rykker for noget hemmeligt materiale, som blev sendt til mig fra Patrick Guerin, som jeg smed ud, da jeg ikke havde bedt om noget eller ønskede noget fra ham eller andre af disse personer.
  jeg vil følge dit råd om intet at gøre, da jeg jo aldrig har bedt om at modtage noget.
  i det brev jeg har modtaget i dag er der en e-mail adresse;
  mail@patrick-guerin.dk
  hvis det kan have interesse.
  med venlig hilsen Bergliot

 3. Jeg undrer mig i den grad over, at disse svindlere stadigvæk får lov til at florere. Vi må da bede ombudsmanden om hjælp. Kan vi ikke samle underskrifter, så han kan se, at det her ikke er for sjov?? Det er for det første en overtrædelse af loven og det alene ER nok, og skal da kunne få ham op af stolen. Ellers er det lige meget med en ombudsmand. Enten må hans embede nedlægges eller også skal han leve op til borgernes forventninger ifølge den danske lovgivning.
  Måske bliver vores klager fejet væk med, at “det kunne vi bare lade være med!” DET er ikke til diskussion – det er IKKE, hvad sagen handler om. Sagen handler om forbrydere, der tjener stygt på mennesker, også mennesker der er raske alle mennesker. DET tror jeg ikke Hr. ombudsmand har fattet! Han tror, det kun er “svage sjæle” og mere af den kasse. Gammeldags fordømmelse, som ikke hører hjemme i 2011.
  DET er menneskeligt ikke at kunne skelne i perioder, hvor man ikke er på toppen. Hvis lovgivningen ikke af sig selv tager dette aspekt med i sin fortolkning, er det på tide, loven laves om. Hvorfor er det så svært?
  Vi skal ikke som borgere, der betaler skat i Danmark, finde od i, at de institutioner, der er for til for vores skyld bare ignorerer os.
  Efter at have læst de mange indlæg, tror jeg på, at der skal en masse underskrifter til – hvem står for det?

  Tanne Schack

  som også har været i klørerne på Maria Duval og efterfølgere.

 4. okey.. men har intet godkendt endnu hvor jeg skulle betale.. hellerikke det første beløb for horoskopet og talismanen..
  og har heldigvis hellerikke modtaget flere mails eller noget..

  1. Hej Minika, du vil helt sikkert modtage en række rykkere, hvor de truer dig med forskellige ting, hvis ikke du betaler, det var hvad jeg selv oplevede. Men på et tidspunkt holdt de op, ligesom de også holdt op med at sende nye “tilbud”.

 5. he! jag har också fått från alla 3.. Men om man låter dem sända paket som man sen ska betala och inte gör det..Det lär ju vara omöjligt för firman att vidta rättsliga åtgärder!!Kronofogden här och motsvarande i grannländerna skulle väl bara skratta ???!!

 6. Hejsa.
  jeg fandt en side over nettet med horoskoper og den slags af patrick guerin, hvor man ville få tilsendt en talisman og gratis horoskop..
  Jeg fandt først denne side her, efter og have svaret på det andet som jo virkede ærligt nok..
  og ja ved jo så ikk rigtigt hva jeg skal gøre nu..

  1. Hej Minika, prøv at se afsnittet “Hvordan slipper du for deres breve” ovenfor, der står et par råd om, hvad du kan gøre og et udkast til et brev. Men det, der nok virker bedst, når det kommer til stykket, er at ignorere alle fremtidige breve og regninger fra firmaet, så holder de på et tidspunkt op. Men du kan lige så godt forberede dig på, at du vil modtage mange breve, inden det stopper. Betaler du bare én gang, kan du være sikker på, at du blot modtager endnu flere breve, så det er ikke løsningen.

 7. Hej Alle sammen.
  Ja det er trals, med de breve. Jeg får stadig breve fra Patrick, men jeg skriver på, kuverten RETUR til Vesterbrogade 208, MEN husk ikke åbent brevet, så skal der frimærke på.

 8. Skal man bare lade være med at svarer på brevene ? eller sker der noget hvis man bare ignorere dem? Jeg er nemlig selv hoppet i fælden med Patrick Guérin 🙁

 9. hej – hvor er jeg glad for at denne side findes! har ikke tal på, hvor mange breve jeg efterhånden har fået fra forskellige skiftende afsendere, begyndende med von Ring og idag fra Patrick Guèrin, BBC, Box 166, Vesterbrogade 208, 1800 Fredericksberg C (!). I sidstnævnte bliver jeg millionær og meget mere … Ja, en svag sjæl kunne nu sagtens finde på at sende denne “Samtykkeerklæring vedr. modtagelse af enorm rigdom” – mit segl for formueskabende held + min maigiske magtbog + min gratis gave. Betaling af forsendelse 390,-.+ “sammen med min bestilling modtager jeg en regning fra dig (Patrick G. red.), som jeg kan betale senere” Sidstnævnte kan jo være en kæmpestor fælde …
  TAK for denne side! Lad bare operation X prøve lykken

 10. Hej allihopa!!

  Ja alla dessa bedragare hoppas jag att de får tag på så de kan slängas in i en fängelsehåla och kasta nyckeln det vore bra så man slapp dem för gått det kan väl skaffa arbete som vanligt folk och inte lura fattigt folk på sina sparade pengar vad skall man leva av när dessa kommer och snyltar av en sina slantar..
  Nä det ända det tänker med är sina ögon och händer så de kan sno så mycket det orkar..jag HATAR DEM..

 11. Hejsa.. jeg har samme problem.. men tænkte på om vi ikke kunne melde ham til det der program hvor de kommer i kontakt med svindlere.. kan ikke huske hvad programmmet hedder.. men værten snakker ret sjovt.. 🙂 Men han er ret effektiv. så tænkte det kunne være en mulighed? men aner intet om sådan noget.. så ved ikke rigtig hvor man kan rette henvendelse?? vh Sarah

  1. Hej Sarah, ved ikke helt præcist hvilket program du tænker på, men de oplagte muligheder vil være Kontant, Basta eller Operation X. Det kunne da være meget fint, hvis en af de programmer behandlede problemstillingen.

 12. Hej Alle.
  Ang Privat – hastemeddelse breve, som er afsendt fra Tyskland mv. Dem skriver jeg retur til, Vesterbrogade 208. Hvem det er fra, ved det ikke. Ikke hørt fra dem længe, men så fået et PRIVAT brev,forleden dag,sendte det retur. Færdig, så kan de MÅSKE lære det. Brevene må ikke åbnes, ellers skal der frimærker på. Skriv RETUR TIL vesterbrogade 208.1800 Frederiksberg C
  Det er nok, så må De om det.
  Hilsen ole.

 13. Hej här kommer hela adress och dyrligt,Patrick Guerin • 41 , 43 rue de Cronstadt • 75015 Paris • 01 45 31 69 23

  ABN AMRO Bank NV
  st.Found.Docdata paymesnts
  Account No:90910000062465
  Swiftcode:ABNASESS
  IBAN:SE2090900000090910062465

  Ser ni vad jag ser på den här banknr?
  Jo han har blandat både svensk och engelsk kontonr..man vet inte om han har en bank här i sverige lika mindre från sitt land?????

  Där kan jag säga det OSA BEDRÄGERI SÅ DET SKRIKER OM DET..
  Vad säger ni om det här då..

  Sen var jag så finurlig att jag skrev upp de andra som stod på hans lista och nu tänker jag på något inderligtvis efterlysa dessa människor så jag får se om jag får napp…

 14. Min datter har fået breve fra Patrick Guerin.
  Jeg kan se at alle har faktisk modtaget næsten ens breve fra overnævnte herre.
  Fik oplysning om ham på Google, ifølge dansk markedsføringslov § 6,overtræder.
  Patrick Guerin den danske markedsføringslov.
  Og kan hvis han fortsætter med at sende breve man ikke ønsker, kan han meldes til politiet,
  Tak til den person på Google der oplyste om dansk markedsføringslov § 6.
  Electra

 15. Hejsa…
  Hvor er jeg glad for at jeg li googlede ham Patrick Guerin… Har i meget lang tid fået tilsendt breve fra Marcos Von Ring fordi jeg bestilte et personligt horoskop gratis som jeg endnu ik har modtaget og det er over et år siden… Men har til gengæld modtaget en masse breve hvor han, som I siger, lover guld og grønne skove, men nu har ham Patrick taget over… Var li ved at tro på det sidste brev som jeg har modtaget idag, men er godt nok glad for at jeg li fik det undersøgt her på nettet… Han skriver godt nok at jeg ik behøver sende de 390 kr nu fordi han stoler på mig… men tør sq ik ligge mig ud med nogen… Havde dog overvejet at udfylde spørgeskemaet og se hva der så skete uden at betale…
  Maude

 16. jeg også hoppet på vognen , jeg har betalt to gange, men er ikke den eneste,kan jeg se.

  Det virker som en samsærvelse marcos von ring sendte mig 2 breve med en månedes mellemrum og lover guld og grønne skove ,det er jo svindel og humbuk så det driver ned af væggende, i et af brevene var der også et brev fra Patrick Guerin.
  Man føler sig virkelig taget ved røven, kan se at jeg har modtaget de samme breve som i har, jeg syntes det en rigtig tarvelig metode de bruger,de manipulere med vores følelser er som om at der flere personer indblandet i dette.
  Jeg syntes det er meget sørgeligt, at de narre flok til at tro ,de kan hjælpe på den måde.
  håber det stopper.
  Tina Larsen

 17. ang Marcus. Hvad skal jeg gøre, har fået rykker på 390 kr med hvor han næsten truer, med retlige skridt, som vil medføre større udgifter for mig. IFA er der en Påmindelse på 380 kr. Jeg har ikke tænkt, mig at betale disse beløb, kan jeg det ? Jeg har været så dum, at betale 2 beløb ca 1000 kr i 2009 for ingen ting disse beløb skulle været betalt forlængst. mvh ole.

  1. Den postadresse han oplyser i alle sine breve er: Marcos von Ring, BBC, Box 166, Vesterbrogade 208, 1800 Frederiksberg C. Men hvis du allerede har sendt ham en e-mail, er det lige så godt. Mvh Peter

 18. Da jeg udfyldte en ansøgnings skema ,som han selv har lagt på sin hjemme side, fik jeg et svar fra ham via en e- mail, hvor han takker mig for den tillid jeg har til hans evner.
  Til den samme Email sendte jeg at jeg fortryder min bestilling.
  Er det ok eller er det noget andet som jeg burde gøre?
  Jeg har bare ikke lyst til få problemer med nogen smiler.

 19. Hej Samira.

  Det lyder måske underligt, men det eneste man kan gøre er ikke at svare på nogen breve. Skulle du få besked om at der er kommet en pakke til dig, så lad være med at hente den. Du kan risikere at den er tom og så har du betalt for ingenting. Jeg har selv prøvet det. Skrev først og bad om at “han” skulle lade mig være i fred, men “han” fortsatte. Så til sidst svarede jeg slet ikke og nu har jeg ikke hørt mere fra svindleren siden i sommers. Altså: Riv brevene i stykker uden at læse dem og advar andre du kender. Jo flere der ved det jo bedre. Jeg ønsker dig held og lykke.

 20. Jeg sendte en E mail til ham, hvor jeg fortryder min bestilling. Håber at det er nok. Tror du at det er nok eller skal jeg sende et brev til ham?

  1. Hej Samira, jeg er for så vidt enig med Mette, men bliver lidt nysgerrig efter hvilken e-mail adresse du har skrevet til? Hvilken adresse er det og hvor har du den fra? Jeg mindes ikke selv at have set nogen mail adresser fra ham.

 21. jeg har lige henvendt mig til Marcos Von ring.
  Jeg vidste ikke noget om ham eller om de produkter, som han kommer til at sende til mig.
  Jeg interesser mig kun for at vide lidt om min fremtid men ikke noget andet.
  Hvad skal jeg gøre?

  1. Hej Samira. Hvis du vil være på den sikre side, skriver du et brev til Marcos von Ring og siger, at du har fortrudt din bestilling (husk at gemme en kopi af brevet og få en kvittering på posthuset). Du har nemlig ret til at fortryde den slags bestillinger, og så er du i hvert fald helt sikker på, at de ikke kan komme og kræve penge af dig bagefter. Men selv om du ikke skriver til dem, tror jeg nu de vil få svært ved at få retten til at dømme dig til at betale noget for den slags ydelser.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

​.