5. februar 2009

3 kommentarer

minutters læsetid

“Det er jo individuelt, hvad der er smag og behag”. Sådan lød svaret, da Morten Spiegelhauer i aftenens udgave af Operation X på TV2 spurgte direktøren i Rose Poultry (producent af kyllingprodukter) om han syntes et stykke kyllingefilet med 30 % lage (=vand) var lækkert.

Han kunne også have sagt “ja, vi pumper kyllingerne med en masse vand, og hvad så? Kan forbrugerne ikke li’ dem, kan de jo bare lade være med at købe dem. Vi har ikke noget at skjule, vi oplyser det hele på varedeklarationen”.

Personligt må jeg tilstå, at jeg aldrig har læst en varedeklaration på de ferske kyllinger, jeg har købt hidtil. Jeg har været så naiv at tro, at en kylling var en kylling. Hvad kan der være i en fersk kylling andet end kylling, har jeg nok tænkt. Og når der stod, at den var neutralmarineret, så har jeg måske nok tænkt lidt over, hvad det betød, men det har aldrig nogensinde stået på pakkerne, hvad det betød, og jeg kunne da ikke i min vildeste fantasi forestille mig, at det skulle betyde, at man stikker en masse sylespidse nåle ned i kyllingefileten for at pumpe den med vand.

Det har ikke noget med smag og behag at gøre. Det er ren snyd.

Skriv en kommentar

Din e-mail adresse bliver ikke offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *

  1. Opdagede lige, at butikkerne siden starten af 2011 har ikke længere har måttet skrive “neutralmarineret”, men nu skal skrive ”Kyllingefilet tilsat x procent lage”. Så er vi vel ved at nærme os noget, der minder om ærlig snak, omend det måske havde været endnu mere ærligt at skrive “vand” end “lage”.

  2. Sad lige og fik kaffen galt i halsen, da jeg læste det seneste nummer af Tænk.

    Her er fødevare(industri)ministeren citeret for under et udvalgsmøde i Folketinget at have sagt, at neutralmarinering “er en helt almindelig betegnelse i andre lande, og er ikke i sig selv vildledende”.

    Selvfølgelig er det da vildledende at sige, at noget er marineret, hvis sandheden er, at det er pumpet med 40 % vand. Det er skræmmende, at en minister kan få sig selv til at forsvare det modsatte. Men det bekræfter endnu en gang, at Eva Kjer Hansen ikke er forbrugernes minister, men alene industriens minister. Her som i debatten om GDA-mærkningen forsvarer hun forholdsvis ukritisk industriens synspunkter på bekostning af forbrugernes.

  3. Det er rent synd. Enig! Men spørgsmålet, der må melde sig i en forbrugerblog som denne er naturligvis – Er det i strid med reglerne?

    Jovist oplyses det hele på deklarationen. Men kan man sætte lighedstegn mellem “naturalmarineret” kylling og kylling pumpet fuld af vand? Personligt mener jeg ikke, at lighedstegn og sammenligninger er af største vigtighed hér – Det er derimod det indtryk som forbrugeren får, når denne står med varen i hånden foran køledisken.

    Markedsføringsloven taler jo om forbud mod vildledning af forbrugeren! Naturalmarineret kylling…tsk tsk.. Jeg vil mene, at der er tale om vildledning, og da ordet “naturalmarineret” vel er en betegnelse, der bruges i salgsøjemed, så er markedsføringen, efter min bedste overbevisning, på kant med loven.

    Nu melder det interessante spørgsmål sig – Hvor pris/kvalitetsbevidste er vi forbrugere? Preller Operation-X afsløringen af på os, eller vælger vi næste gang, at tage den noget dyrere (og måske mindre vandholdige) kylling?

    Vi ses ved køledisken.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

relaterede indlæg