16. juni 2019

0 kommentarer

minutters læsetid

  • Forside
  • /
  • Blog
  • /
  • Det kan koste dig dyrt, hvis du fjerner pinkoden på dit simkort
Simkort

Er du en af dem, der har slået pinkoden fra på simkortet til din mobiltelefon, så du ikke behøver indtaste det, hver gang du genstarter din telefon (eller har dit barn slået den fra på sin egen telefon)? Så bør du måske lige tænke dig om en ekstra gang.

Når du fjerner pinkoden, får andre nemmere ved at misbruge dit simkort til at foretage dyre opkald og andet, som gør, at du kan ende med at modtage en uventet stor regning. Og Teleankenævnet har for nylig afgjort, at det er en regning, du selv hænger på.

I den konkrete sag havde en kunde hos teleselskabet 3, efter at han havde modtaget et nyt simkort med tilknyttet pinkode, selv fjernet koden ud fra den betragtning, at der jo var skærmlås på mobiltelefonen. Under et besøg i Marokko, havde kunden imidlertid på et tidspunkt taget simkortet ud af mobilen og lagt det i sin pung, hvorfra han på et tidspunkt mistede det. Kunden konstaterede efterfølgende, at en tyv havde fået fat på kortet og misbrugt det til brug af data og foretagelse af opkald for godt 6.500 kr. Kunden nægtede at betale dette misbrug, men teleselskabet fastholdt, at han selv skulle betale, fordi han selv havde fjernet pinkoden på simkortet og dermed muliggjort misbruget.

Teleankenævnet var enig og fastslog, at man som kunde hæfter ubegrænset for det misbrug, der finder sted, når man selv med vilje har fjernet pinkodebeskyttelsen fra simkortet. Kunden måtte derfor efter Teleankenævnets opfattelse bide i det sure æble og selv betale de ekstra 6.500 kr.

Teleankenævnet har tilsyneladende ikke tillagt det nogen betydning, at det jo er teleselskabet selv, der gør det muligt at fjerne pinkoden fra simkortet, ligesom det heller ikke af teleselskabets vilkår fremgår, at man ikke må fjerne koden. Det kan undre, da Teleselskabet jo på den måde muliggør en usikker brug af kortet, som kunne være undgået ved en mere sikker indretning af systemet, ligesom det også havde været nærliggende at nævne i vilkårene for brugen af kortet, at koden ikke må fjernes samt konsekvenserne af alligevel at gøre det. Men hvis du vil undgå tilsvarende problemer, så er det gode råd, at du lader være med at fjerne pinkoden på dit simkort.

Læs Teleankenævnets afgørelse

Skriv en kommentar

Din e-mail adresse bliver ikke offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

relaterede indlæg