14. februar 2010

1 kommentarer

minutters læsetid

  • Forside
  • /
  • Blog
  • /
  • Tjek om din internetudbyder snyder dig

Spekulerer du en gang imellem på, om din internetforbindelse nu også er helt så hurtig, som den burde være, om du får det, du betaler for?

Med bredbåndsmåleren, som IT- og Telestyrelsen netop har lanceret i en ny og forbedret udgave, kan du på få sekunder – og helt uden at installere noget på din pc – tjekke, hvor hurtig din internetforbindelse er.

Prøv bredbåndsmåleren ved at klikke på billedet herunder, som sender dig til bredbåndsmåleren på IT- og Telestyrelsens hjemmeside. Her klikker du blot på ”Start testen”, og kort tid efter får du et resultat frem, der både viser dig den reelle hastighed, du kan downloade med fra internettet, og den hastighed, du kan sende med til andre.

Bredbåndsmåleren

Når du tjekker din hastighed med bredbåndsmåleren, finder du formentlig ud af, at du ikke får den hastighed, der fremgår af dit internetabonnement. Men klager du over det til din internetudbyder, får du nok ret hurtigt at vide, at de jo faktisk slet ikke har lovet dig den hastighed, der fremgår af deres reklamer, og som du betaler for. De fleste internetudbydere skriver nemlig i deres reklamer (i det omfang de husker det), at du skal trække en 15-20 % fra den hastighed, de reklamerer med. Ja TDC skriver sågar, at de på den hastighed de kalder 5 Mbit/512 Kbit kun vil garantere den halve hastighed. Lidt lige som hvis du købte en liter mælk og fik at vide, at du ikke kunne være sikker på, at var mere end en halv liter i kartonen. Men det er imidlertid ikke bredbåndsmålerens skyld, den fortæller dig bare, hvad du reelt får. Og viser din hastighed sig at være meget lavere end hvad du betaler for, skal du selvfølgelig klage til din udbyder.

Når du bår ind og prøver bredbåndsmåleren, skal du imidlertid ikke give dig til at læse den tekst, der egentlig skulle forklare, hvad bredbåndsmåleren kan. Det er nemlig en tekst skrevet af nørder til nørder, selv om hjemmesiden henvender sig til almindelige mennesker. Bl.a. får du at vide, at et af resultaterne viser en ping-måling?? som viser hvor lang tid en simpel forespørgsel er om at blive sendt fra din pc til DIX’en?? og tilbage igen.

For det første: hvad er en ping-måling? Er mit resultat på 35 ms godt eller skidt? Og hvad er DIX’en? Det forklares nedenunder, at DIX’en er en teknisk betegnelse for det danske internetknudepunkt i Lyngby, jamen hvad er så det?

Det ville jo være rart hvis du og jeg og alle andre almindelige forbrugere også kunne forstå det. Nå, men det kommer måske i version 3 af bredbåndsmåleren. Det vigtigste er nok, at man med den opdaterede bredbåndsmåler får et godt værktøj til at tjekke, om ens internetleverandør leverer den hastighed, man betaler for.

Skriv en kommentar

Din e-mail adresse bliver ikke offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

relaterede indlæg