7. maj 2009

0 kommentarer

minutters læsetid

  • Forside
  • /
  • Blog
  • /
  • Hvem bærer skylden for de usikre trådløse netværk?

En hacker på arbejdeMed jævne mellemrum kan man i medierne læse om, hvor dårlige vi danskere er til at sikre vores trådløse netværk. Senest var der i går, den 6. maj 2009, et indslag på DR1 om, hvor let det er for hackere at skaffe sig adgang til vores private oplysninger via netop de trådløse netværk. Ret skræmmende at se hvor let det er for en it-kyndig at skaffe sig adgang til netbank og e-mails og nærmest overtage ens identitet.

Hertil kommer musikindustrien, der i form af antipiratgruppen mener, at forbrugerne skal kunne gøres økonomisk ansvarlige for den piratkopiering, som hackere og andre uden tilladelse foretager via ens ubeskyttede eller usikre trådløse netværksforbindelse.

Og i øvrigt er der vel ingen, der i det hele taget har lyst til, at uvedkommende kan få adgang til de personlige oplysninger, man har liggende på sin pc, hvad enten det er billeder, breve, adgangskoder eller andet.

Så der er nok af grunde til at beskytte ens trådløse netværk mod de ubudne gæster. Men hvorfor findes der så så mange usikre netværk rundt omkring. Hvorfor beskytter vi os ikke bare?

Svaret er ret simpelt efter min mening. Det er alt for svært. Det kan være svært nok i det hele taget at sætte sit trådløse netværk op, så det virker. Men prøv så lige og sæt det rigtigt op i forhold til sikkerhed uden en uddannelse fra it-universitetet. Her er det typisk nødvendigt at kunne forstå begreber som WEP, WPA-PSK, WPA2, SSID, shared key og alle mulige andre udtryk, som bruges i flæng, når det kommer til sikring af trådløse netværk.

Kan man virkelig forlange eller bare forvente, at en almindelig forbruger, som måske ikke er specielt interesseret i teknik, kan forstå og dermed installere et trådløst netværk optimalt?

Hvis netsikkerhed er så vigtig, hvad jeg selvfølgelig er enig i, at det er, og hvad tv-indslaget i går også med al tydelighed demonstrerede, hvorfor laver producenterne af det trådløse netværksudstyr så ikke produkter, der er til at forstå? Udstyr til trådløse netværk sælges i dag i ethvert supermarked og er uden tvivl et helt almindeligt produkt, der henvender sig til almindelige forbrugere, men alligevel er der ikke brugt bare 2 minutter på brugervenlighed i det udstyr, der findes i dag. Mange gange er brugsanvisningen end ikke på dansk.

Og hvorfor er der ingen, der stiller krav til de virksomheder, der fremstiller udstyret og programmerne. Indtil videre slipper de jo bare af sted med at producere de uforståelige produkter. Er vores it-sikkerhed efterhånden ikke for vigtig til, at de burde have lov til det?

Og her har jeg blot talt om de trådløse netværk. Tilsvarende forhold gør sig jo i vidt omfang gældende i relation til firewalls, antivirusprogrammer og i det hele taget sikkerhedsopsætningen af ens pc.

To helt grundlæggende forudsætninger skal være på plads, inden almindelige forbrugere selv får en reel mulighed for at sikre deres pc. Såvel udstyret som programmerne skal

  • være på dansk
  • være brugervenlige og lette at installere såvel som at vedligeholde/opdatere

Sikkerhedsprogrammer og –udstyr har hidtil været lavet af og til teknik-nørder, og det er vi nødt til at have ændret, hvis vi skal have forbedret danskernes it-sikkerhed.

Skriv en kommentar

Din e-mail adresse bliver ikke offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

relaterede indlæg