7. maj 2009

1 kommentarer

minutters læsetid

 • Forside
 • /
 • Blog
 • /
 • Finans og Leasing vildleder forbrugerne

Én ting er, når en lille virksomhed har misforstået nogle af de mange regler, der gælder. Noget andet er, når en brancheforening i medierne udtaler sig mod bedre vidende om gældende dansk lovgivning. Et eksempel på det sidste kunne man desværre læse i Jyllands-Posten 1. maj.

I artiklen ”Send den overbelånte bil tilbage” gav en advokat fra FDM en loyal gengivelse af, hvordan den danske kreditaftalelov gør det muligt for en forbruger, der har købt en bil på kredit og med ejendomsforbehold at komme ud af aftalen ved blot at stoppe med betalingerne på lånet. Det spiller ingen rolle, om det er fordi forbrugeren ikke længere har råd til at betale, eller ikke længere har lyst til at betale. Uanset situationen kan man blot levere bilen tilbage til finansieringsselskabet og så i øvrigt slippe for at betale resten af lånet på bilen. Denne løsning kan især være interessant, hvis restgælden på lånet overstiger bilens værdi.

Ved siden af advokaten fra FDM havde journalisten imidlertid også interviewet direktøren for brancheorganisationen Finans og Leasing, som omvendt påstod, at man ifølge reglerne kun må levere bilen tilbage, hvis man reelt ikke har mulighed for (råd til) at betale afdragene på bilen længere, og at man i branchen vil forfølge sagerne ved domstolene, hvis nogen forsøger at udnytte reglerne.

Den udlægning af loven er imidlertid i direkte modstrid med en højesteretsdom fra 2004, som Finans og Leasing umuligt kan være ubekendt med. Forud for dommen (UfR 2004.2062 H) havde der været uenighed om netop dette spørgsmål, men Højesteret slog klokkeklart fast, at det ikke spiller nogen rolle for tilbageleveringen af bilen, om det sker som følge af manglende betalingsevne eller manglende betalingsvilje.

Det har altså i mere end 5 år været lovligt at bruge den fremgangsmåde, som er beskrevet nærmere i Jyllands-Postens artikel, men alligevel prøver man fra Finans og Leasings side at fastholde det modsatte synspunkt. Det klæder ikke en brancheforening at optræde på den måde.

Skriv en kommentar

Din e-mail adresse bliver ikke offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *

 1. Enig – det var ikke klædeligt, at Finans og Leasing var så vedholdende. Dog mener jeg, at det også var Finans og Leasing, der fik indført ‘standard kontrakter’ for leasing, hvilket i høj grad tilgodekommer forbrugeren.

  Hos mange brands som eksempelvis Mercedes-Benz (https://www.mercedesbenzcph.dk/nye-biler/privatleasing/) har det betydet, at det er blevet væsentligt billigere at lease. Så lidt godt har de alligevel bidraget med 🙂

  Mvh.
  Kasper

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

relaterede indlæg