PortoguideJeg kan ikke lade være med at blive forarget over Post Danmarks nye portoregler, når man skal sende pakker.

For det første er man lige nødt til at vide, at det ikke er alle pakker, der er pakker. Nogle pakker er faktisk breve. Denne del er ikke ny, men det gør den ikke mindre mærkelig. Jeg vil gætte på, at de fleste forbinder et brev med nogle stykker papir, man kommer i en konvolut. Men det er ikke Post Danmarks definition. Hos Post Danmark er det et brev, hvis det vejer under 2 kg, og man ikke ønsker en kvittering for modtagelsen. Så er det ligegyldigt, om det sendes i en konvolut eller en papkasse. Men prisforskellen er stor. En pakke på op til 1 kg koster 80 kr. at sende som pakke, men sender man den som brev, koster det kun 46 kr.

Hvad de ”rigtige” pakker angår, ja så var det i de gode gamle dage sådan, at man blot vejede pakken, og så kunne man gå ind i en portotabel og se, hvad man skulle betale. Nemt og forholdsvis enkelt, hvis ellers lige man kendte forskellen mellem pakke og ”brev”. Og så leverede Post Danmark rent faktisk pakken til døren hos modtageren.

VolumenberegnerenFor nemt og gennemskueligt, mente Post Danmark åbenbart, for i dag beregnes portoen på følgende måde: Først vejer du pakken. Dernæst skal du måle pakkens længde, højde og bredde og regne en såkaldt volumenvægt ud. Så skal du tage stilling til, om Post Danmark rent faktisk skal levere pakken til døren, eller om modtager skal afhente den på posthuset. Når du ved det, kan du i én tabel se, hvad du skal betale i forhold til pakkens faktiske vægt, og i en anden tabel hvad du skal betale i forhold til pakkens volumenvægt. Nogle gange fører volumenvægt og faktisk vægt til det samme resultat. Andre gange fører volumenvægten til, at du skal betale mere, end hvis du kun skulle betale efter vægt. Og andre gange fører volumenvægten til, at du skal betale så meget i forhold til hvis du kun betalte efter vægt, at selv Post Danmark synes det er urimeligt, og så kan du i en tredje tabel se maksimumgrænserne for, hvad du kan komme til at betale efter volumenvægt i forhold til faktisk vægt.

Lyder det kompliceret?

For at illustrere det med et eksempel:

De gamle regler:

 • Jeg vil sende en pakke
 • Jeg vejer den og finder ud af den vejer 1,8 kg
 • Jeg kigger i pristabellen
 • Hvis jeg ønsker en kvittering, sender jeg den som pakke, og så koster det 67 kr. Behøver jeg ikke en kvittering sender jeg den som brev, og så koster det 58 kr. I begge tilfælde bringer Post Danmark rent faktisk pakken ud til modtager.

De nye regler:

 • Jeg vil sende en pakke
 • Jeg vejer den og finder ud af den vejer 1,8 kg
 • Behøver jeg ikke en kvittering sender jeg den som brev og så koster det 58 kr. (og så leverer Post Danmark den på adressen tror jeg nok)
 • Hvis jeg ønsker en kvittering, skal jeg sende den som pakke. Men så er jeg også nødt til at måle pakkens længde, højde og bredde. Jeg konstaterer, at målene på pakken er 58 x 41 x 31. Det kan jeg så taste ind i en volumenberegner på Post Danmarks hjemmeside, hvorefter jeg konstaterer, at volumenvægten for pakken er 20,64 kg
 • MaksimalpriserSå kigger jeg i pristabellen, hvor jeg først skal tage stilling til, om jeg ønsker at sende pakken med omdeling eller uden omdeling (nu skal jeg altså betale ekstra, hvis Post Danmark skal gøre det, de rent faktisk er sat i verden for, nemlig at bringe pakker fra afsender til modtager)
 • Ønsker jeg at sende med omdeling kan jeg nu konstatere, at pakken beregnet efter volumenvægt vil koste 158 kr. at sende (mod 67 kr. efter faktisk vægt)
 • Men det stopper ikke her. Når jeg har vejet pakken, målt pakken, tjekket hvad den ville koste efter vægt og tjekket hvad den koster efter volumenvægt, skal jeg til sidst tjekke tabellen ”Maksimale priser på privatpakker i forhold til fysisk vægt”. Her kan jeg så konstatere, at jeg for pakker der rent faktisk vejer under 5 kg maksimalt kan komme til at betale 80 kr., selv om volumenvægtberegningen måtte føre til at jeg skulle betale mere

Jeg synes simpelthen, det er urimeligt, at nogen skal have lov til at lave et så kompliceret system for, hvad man egentlig skal betale for firmaets produkter. Og så oven i købet en virksomhed der er ejet af staten eller i hvert fald er kraftigt lovreguleret i sin virksomhed. Hvad synes du?